jump to navigation

SPP

SPP = Slovenska Planinska Pot (ali po tastaro Transferzala)

Slovenska planinska pot od Maribora do Ankarana je prva in najpomembnejša vezna pot v Sloveniji (obsega 71 točk, ki se porazdelijo med koče in vrhove). Hkrati je to prva vezna planinska pot v Alpah; po njenem zgledu so uredili veliko veznih planinskih poti po vsej Evropi. Pobudo je dal pokojni profesor Ivan Šumljak, že davnega leta 1950….

Tako nekako se prične planinski vodnik Jožeta Dobnika z naslovom “Slovenska planinska pot”, kateri je “obvezno” branje (nakup) za vse, ki jo nameravate osvojit. Ni stvar v tem, da bi delal reklamo, ampak je preprosto vodnik, ki ga morate imeti. Namigne vam za marsikatero stvar ob poti in na sami poti, ki bi jo drugače zgrešili.. npr. skrivne izvire vode za vroče poletne dni ko se potepate po Julicijh ali pa opise znamenitosti ob sami poti. Vodnik je prijetno branje za večere na planinskih kočah ko se informirate o poti za naslednji dan ali pa ko planirate osvajanje vrhov ali točk SPP še v dolini. Je vodnik kateremu lahko zaupate – govorim iz lastnih izkušenj.

Zakaj ta stran? Preprosto: Mojca je podala idejo zakaj ne bi SPP osvojila v enem letu in potem sem pričel s planiranjem. Razočaran sem bil nad informacijami, ki so dostopne o SPP na spletu in to je razlog. Sicer nama ne bo uspelo osvojiti celotne SPP letos kot sva planirala (trenutno 15.11.2007 sva na 76%) – je bil sneg le prezgoden, ampak nč hudega, preživela sva ogromno lepih dni v naših čudovitih gorah. In še jih bova 🙂

Vsem, ki nameravate osvojit SPP pa naj bo ta informativna tabela v pomoč pri planiranju podvigov. Varen korak!

15.11.2007
Tabela še ni popolnjena z vsemi informacijami zato samo povezava na delovno verzijo.

Komentiraj